Take a fresh look at your lifestyle.

SARAH VINE: Twice in my life, I’ve been saved by my GP because I saw them face-to-face

852

Twee keer in mijn leven had ik alles te danken aan een huisarts – een keer toen mijn zoon een baby was en een paar jaar later toen ik buikvliesontsteking had.

De ervaring en het snelle denken van de artsen maakten het verschil tussen leven en dood. Beiden zijn inmiddels met pensioen, maar ik ben hen onschatbare dankbaarheid verschuldigd.

Het is vanwege die ervaringen, en andere kleinere, even gedenkwaardige, dat ik een groot voorstander ben van de huisartsenpraktijk. Huisartsen zijn van vitaal belang, de spil van de gezondheid van het land. Hun bijdrage is van onschatbare waarde.

Maar hier is het ding. Als ik mijn zoon niet persoonlijk naar de huisarts had kunnen brengen, is het mogelijk dat zijn ziekte – mastoïditis – niet zou zijn ontdekt. Dankzij antibiotica is het, zoals de dokter toen zei, een ziekte geworden waar je eigenlijk alleen maar over leest in medische leerboeken.

Twee keer in mijn leven heb ik alles te danken aan een huisarts. Maar als ik mijn zoon niet persoonlijk naar de dokter had kunnen brengen, zou zijn ziekte mogelijk niet zijn ontdekt (stock afbeelding)

Het was zeker het eerste geval dat hij had gezien, ondanks dat hij een ervaren beoefenaar was. Zelfs bij lichamelijk onderzoek is het probleem moeilijk te herkennen. Gelukkig deed hij dat, en mijn zoon – toen nog maar een paar maanden oud – werd met spoed naar ons plaatselijke ziekenhuis gebracht, en vervolgens naar St Thomas’ in Londen, waar chirurgen een gat in zijn hoofd boorden om een ​​door de infectie veroorzaakt abces in zijn hersenen te draineren. .

En het was een soortgelijk verhaal met mijn lekkende appendix. Ik had af en toe buikpijn en een vage misselijkheid. Die dag werd ik bijzonder icky wakker, dus belde de operatiekamer en kreeg een afspraak in de middag – die ik bijna afzegde toen ik me tijdens de lunch parmantig voelde.

Maar ik ging toch, zei dat ik me wat beter voelde en mijn huisarts zei dat ze een algemene prik zou krijgen om veilig te zijn. Ze deed haar ding en vroeg toen om een ​​ambulance. Ik bracht de volgende twee weken door in het ziekenhuis om te herstellen van een vier uur durende operatie. Ik heb me in mijn leven nog nooit zo ziek gevoeld.

De uitkomst zou in beide gevallen heel anders zijn geweest als de consultaties telefonisch of online hadden plaatsgevonden. Het was de menselijke interactie die het verschil maakte.

De uitkomst zou in beide gevallen heel anders zijn geweest als de consultaties telefonisch ¿ of online hadden plaatsgevonden.  Het was de menselijke interactie die het verschil maakte.  Op de foto: Sarah Vine

De uitkomst zou in beide gevallen heel anders zijn geweest als de consultaties telefonisch of online hadden plaatsgevonden. Het was de menselijke interactie die het verschil maakte. Op de foto: Sarah Vine

Daarom is de huidige situatie, waarin slechts 57 procent van de huisartsenafspraken persoonlijk is, vergeleken met 80 procent vóór Covid, niet alleen onaanvaardbaar: het is ook gevaarlijk. En waarom deze krant zo terecht aandringt dat we het beter doen.

Dr. Chaand Nagpaul, voorzitter van de BMA-raad, kan alles uiten wat hij wil over Covid-veiligheidsmaatregelen en ‘een aanval van misbruik en media zondebokken van huisartsen en hun personeel’. Het feit blijft: patiënten lijden, sterven zelfs, en het is zijn taak – en plicht – om er iets aan te doen.

Natuurlijk zijn er veel briljante behandelaars die, ondanks de obstakels, erin slagen eersteklas zorg te bieden. Maar het is een postcodeloterij en zou dat niet moeten zijn.

Het feit dat dr. Nagpaul zo defensief is, is in veel opzichten de oorzaak van het probleem. Er lijkt een fundamentele weigering te zijn om het bestaan ​​van een probleem te accepteren, laat staan ​​dat hij en zijn leden op enigerlei wijze ter verantwoording worden geroepen.

In plaats van excuses zou hij oplossingen moeten bieden. In plaats van te blaten over de werkdruk, zou hij moeten uitzoeken waarom, als huisartsen, zoals hij beweert, ‘meer patiënten dan ooit zien, langer werken dan ooit’, dit zich niet lijkt te vertalen in adequate zorg.

Hoewel hij verwijst naar NHS-afspraken, zien veel huisartsen patiënten ook privé, omdat ze daar vrij in zijn. Gezien de moeilijkheden die veel patiënten hebben om een ​​plekje bij een huisarts te krijgen en het aantal particuliere hulplijnen dat opduikt, vraag ik me af of er misschien geen cross-over is.

Misbruik is onaanvaardbaar, maar veel patiënten voelen zich geïrriteerd omdat ze een arts niet persoonlijk kunnen zien.

Toch zijn er frustraties aan beide kanten: mijn praktijk heeft bijvoorbeeld een lang opgenomen bericht dat is ontworpen om zoveel mogelijk bellers af te schrikken – en als je er eindelijk doorheen komt, zijn ze ongeveer net zo behulpzaam als een Sovjet-grenswacht. Ik probeer al weken een afspraak te krijgen. Ik heb het zo goed als opgegeven.

Ik heb nog steeds enorm veel respect voor huisartsen, die zoveel voor ons allemaal doen en die een essentieel onderdeel zijn geweest van de strijd tegen Covid-19. Maar deze niet-aflatende drive om over te stappen naar een model voor werken op afstand is niet oké.

Natuurlijk zijn er momenten waarop een telefoongesprek gepast is – zoals toen ik in 2008 de Mexicaanse griep had, behandelde mijn huisarts me op afstand door behandeling en antibiotica voor secundaire infectie voor te schrijven.

Maar als algemene regel geldt dat mensen hun arts moeten zien. De normale dienstverlening moet zo snel mogelijk worden hervat. Het is aan de BMA en nr. 10 om het waar te maken. Idealiter voordat de aanstaande stijging van de National Insurance ons eraan herinnert hoeveel we betalen voor deze puinhoop.

Emma verslaat de Sloanes

Zeer bizarre outfitkeuze voor Emma Corrin bij de Emmy's (foto).  Ik bedoel, het ziet er niet slecht uit, alleen nogal vreemd

Zeer bizarre outfitkeuze voor Emma Corrin bij de Emmy’s (foto). Ik bedoel, het ziet er niet slecht uit, alleen nogal vreemd

Zeer bizarre outfitkeuze voor Emma Corrin bij de Emmy’s. Ik bedoel, het ziet er niet slecht uit, alleen nogal vreemd.

Ik vraag me af of ze misschien dacht na het spelen van de Sloane Ranger om een ​​einde te maken aan alle Sloane Rangers, prinses Di, dat ze iets ‘scherps’ moest doen om te voorkomen dat ze getypecast werd.

Missie geslaagd, zou ik zeggen.

Alle eer aan Daniel Craig in deze door gender-fluïde geobsedeerde tijden omdat hij de ballen heeft om te zeggen dat James Bond een man is en altijd zal blijven – ondanks eindeloze pogingen van de wokerati om een ​​vrouw in de rol te krijgen.

Trouwens, laten we niet vergeten wat er gebeurde toen ze de Time Lord in een vrouw veranderden in Doctor Who.

Het is gewoon ruggengraatloos

Ik kan niet begrijpen waarom de politie zo ruggegraat is met de grappenmakers van Insulate Britain (die, zoals sommigen op de radio opmerkten, vreselijk klinkt als een afgescheiden Brexit-factie)

Ik kan niet begrijpen waarom de politie zo ruggegraat is met de grappenmakers van Insulate Britain (die, zoals sommigen op de radio opmerkten, vreselijk klinkt als een afgescheiden Brexit-factie)

Ik kan niet begrijpen waarom de politie zo ruggegraat is met de grappenmakers van Insulate Britain (die, zoals sommigen op de radio opmerkten, vreselijk klinkt als een afgescheiden Brexit-factie).

Slechts een paar maanden geleden trapten agenten tenslotte over bloemen en kaarsen en sleurden ze vrouwen weg tijdens een volkomen vredige – en niet-belemmerende – wake voor Sarah Everard.

Nu slepen ze zich naar een groep wiens acties veel meer ontwrichtend zijn.

Welke rechten hebben deze idioten die honderden gewone mensen verzamelden om te rouwen om de moord op een onschuldige vrouw niet?

Per slot van rekening waren agenten nog maar een paar maanden geleden bloemen en kaarsen aan het vertrappen en vrouwen meegesleurd tijdens een volkomen vredige en niet-belemmerende wake (foto) voor Sarah Everard

Per slot van rekening waren agenten nog maar een paar maanden geleden bloemen en kaarsen aan het vertrappen en vrouwen meegesleurd tijdens een volkomen vredige – en niet-belemmerende – wake (foto) voor Sarah Everard

O, de ironie. Douyin, de Chinese versie van TikTok, heeft aangekondigd het gebruik voor kinderen onder de 14 jaar te beperken tot slechts 40 minuten per dag.

Ondertussen heeft het huidige TikTok (dat eigendom is van hetzelfde bedrijf dat Douyin bezit en dat op zijn beurt gedeeltelijk eigendom is van Peking) dergelijke instellingen niet voor minderjarigen, ondanks het feit dat het steeds vaker wordt geassocieerd met toenemende geestelijke gezondheidsproblemen en andere giftige trends.

Onlangs stierf een negenjarige jongen bijna nadat hij bezweken was aan een virale uitdaging waarbij hij een klomp magneten had ingeslikt.

Douyin, de Chinese versie van TikTok, heeft aangekondigd dat het het gebruik voor kinderen onder de 14 jaar zal beperken tot slechts 40 minuten per dag (bestandsafbeelding)

Douyin, de Chinese versie van TikTok, heeft aangekondigd dat het het gebruik voor kinderen onder de 14 jaar zal beperken tot slechts 40 minuten per dag (bestandsafbeelding)

Nu ben ik niet iemand voor samenzweringstheorieën, maar het doet me denken aan een gesprek dat ik ooit had met een topman bij Google die me vertelde dat geen van de oprichters van het bedrijf wifi in hun huizen zou toestaan ​​vanwege de potentiële schade die onbeperkte internetgebruik met hun kinderen kan doen.

Als China zijn kinderen niet meer dan 40 minuten per dag laat kijken naar sociale media, waarom doen we dat dan in godsnaam?

In de koninklijke TV-eerbetoon van vanavond (BBC 1, 21.00 uur), zegt Peter Phillips, de oudste kleinzoon van de hertog: ‘Ik heb alleen herinneringen aan hem die een nieuwe laptop of een nieuwe printer kreeg, terwijl hij in zijn kantoor zat en hem hoorde schreeuwen.’

Het bewijs dat hij misschien de langst dienende partner in de geschiedenis was – maar dat prins Philip net als de rest van ons was als het ging om de dagelijkse frustraties van het leven.

De oudste kleinzoon van prins Philip, zegt:

De oudste kleinzoon van prins Philip, zegt: ‘Ik heb alleen herinneringen aan hem die een nieuwe laptop of een nieuwe printer kreeg, in zijn kantoor zat en hem hoorde schreeuwen’

Ik zou willen dat zogenaamde experts een besluit zouden nemen. Het ene moment is het allemaal ‘oefenen is niet relevant, het is dun zijn dat telt’.

Nu vertellen ze ons dat je toch ‘fit en dik’ kunt zijn, en mensen moeten zich gewoon concentreren op lichaamsbeweging in plaats van op diëten om langer te leven.

Is het probleem hier niet dat mensen in alle soorten en maten komen – en in plaats van te vertrouwen op grafieken en statistieken, moet de medische wetenschap teruggaan naar het beoordelen van mensen als individuen?

Ze zouden kunnen beginnen met het afschaffen van de belachelijke BMI (body mass index), die de vloek van mijn leven is geweest.

Zelfs toen ik 16 was en maat 10 had (kun je het geloven?) werd mijn BMI te hoog beoordeeld. Het leidde tot een leven lang diëten en zelfhaat terwijl ik vocht om mijn gewicht binnen het geaccepteerde bereik te houden – met als resultaat dat ik, net als vele anderen (vaak vrouwen) mijn metabolisme verknoeide.

Te veel voor jonge geesten

Een onderzoek door de Children’s Commissioner voor Engeland, Dame Rachel de Souza, heeft uitgewezen dat ongeveer een vijfde van de kinderen ongelukkig of angstig is in hun dagelijks leven.

Vooral tienermeisjes noemen geestelijke gezondheidsproblemen als een probleem, en een achtjarige, toen hem werd gevraagd wat ze zou veranderen aan haar leven, zei: ‘Ik zou mijn geestelijke gezondheid veranderen omdat ik behoorlijk verdrietig kan worden en het niet voel me helemaal goed.’

Dat is allemaal zorgwekkend en moet worden aangepakt. Dat gezegd hebbende, ik denk dat ik niet eens wist wat de woorden ‘geestelijke gezondheid’ betekenden toen ik acht was.

En hoewel het goed is dat de samenleving vooruitgang heeft geboekt bij het destigmatiseren van psychische aandoeningen, vraag ik me af hoeveel van de problemen die jonge mensen tegenwoordig melden, te maken hebben met het feit dat het bijna het enige is waar iedereen nu over lijkt te praten.

De geest van jonge mensen is erg plooibaar en vatbaar voor sociale signalen.

Het is een dunne lijn tussen erkennen dat het leven soms heel zwaar kan zijn en ervoor zorgen dat er hulp is voor degenen die het nodig hebben – en donkere gedachten in jonge hoofden plaatsen die dan een self-fulfilling prophecy worden.

.

Leave A Reply

Your email address will not be published.