GOP-cementen houden wetgevers vast in slagveldstaten

0 17

Republikeinen sluiten nieuwe kaarten op voor de wetgevende macht in vier slagveldstaten die de controle van de partij in de kamers van het staatshuis in de komende tien jaar zullen veiligstellen, waardoor de GOP wordt versterkt tegen zelfs de meest ingrijpende potentiële Democratische golfverkiezingen.

In Texas, North Carolina, Ohio en Georgia hebben republikeinse staatswetgevers ofwel supermeerderheden gecreëerd die in staat zijn het veto van een gouverneur teniet te doen, ofwel de competitieve districten zo sterk verminderd dat het voordeel van de Republikeinen vrijwel ondoordringbaar is – waardoor kiezers in nauw verdeelde staten machteloos zijn om het leiderschap van hun wetgevers.

Hoewel veel van de aandacht bij het herindelingsproces van dit jaar is gericht op gerrymanderde congreskaarten, zijn de nieuwe kaarten die in de staatswetgevende macht worden opgesteld, net zo vervormd.

En staatshuizen zijn enorm belangrijk geworden: nu de federale overheid in een impasse zit, dienen deze wetgevende machten nu als het beleidslaboratorium van het land, waar ze rekeningen opstellen over abortus, wapens, stembeperkingen en andere kwesties die het nationale politieke debat vormgeven.

“Dit is niet de gerrymander van uw grondleggers”, zegt Chris Lamar, senior juridisch adviseur bij het Campaign Legal Center die zich richt op redistricting. “Dit is iets intenser en duurzamer en permanent.”

Deze herindelingscyclus, de eerste in tien jaar, bouwt voort op een politieke trend die in 2011 versnelde, toen Republikeinen in swingstaten, waaronder Pennsylvania, Wisconsin en Michigan, zeer gerrymandereerde wetgevende kaarten van de staat trokken.

Sinds die kaarten werden vastgesteld, hebben de Republikeinen het hele decennium beide huizen van de staatsregering op alle drie de plaatsen gehouden. Ze verloren nooit de controle over een enkele kamer, ook al wonnen de Democraten sommige races van de staten voor president, gouverneur en Senaat.

Alle drie de noordelijke staten zullen dit jaar waarschijnlijk een verschuiving naar gelijkheid zien, met een nieuwe onafhankelijke commissie die de kaarten van Michigan trekt, en de democratische gouverneurs in Wisconsin en Pennsylvania zullen het proces waarschijnlijk door de rechtbanken laten voltooien.

Gerrymandering is een tool die door beide partijen wordt gebruikt in zowel swing-states als minder competitieve. Democraten in diepblauwe staten zoals Illinois proberen hun voordeel in de wetgevende macht te vergroten, en Republikeinen in dieprode staten zoals Utah en Idaho doen hetzelfde.

Maar in politiek omstreden staten waar de Republikeinen de volledige controle hebben, werken wetgevers zorgvuldig aan een GOP-toekomst. Ze zijn gewapend met scherpere technologie, verzwakte federale stemstatuten en de wetenschap dat juridische problemen met hun kaarten mogelijk niet op tijd voor de volgende verkiezingen worden opgelost.

In Texas, North Carolina en Ohio hebben Republikeinse gouverneurs nieuwe kaarten ondertekend met een aanzienlijk voordeel voor de partij. Georgië gaat snel om zich bij hen aan te sluiten.

Republikeinen zeggen dat de groei van zulke sterk scheve wetgevende machten zowel het resultaat is van de verkiezingsoverwinningen van de partij als van de plaats waar kiezers kiezen om te wonen.

Wetgevende districten van de staat zijn van nature veel kleiner in bevolking dan congresdistricten, wat betekent dat ze vaak geografisch compacter zijn.

Terwijl democratische kiezers zich in steden en voorsteden hebben genesteld, en kiezers in landelijke en buitenstedelijke gebieden steeds republikeiner zijn geworden, zeggen GOP-kaartenmakers dat ze het risico lopen in strijd te komen met andere herindelingscriteria als ze die dichtbevolkte Democratische gebieden opsplitsen over meerdere wetgevende districten van de staat.

“Wat je ziet, weerspiegelt de meer gelijkmatige verdeling van Republikeinse en rechtse kiezers over grotere geografische gebieden”, zegt Adam Kincaid, directeur van de National Republican Redistricting Trust. Proberen om meer concurrerende wetgevende districten te tekenen, zei hij, zou resulteren in “slechts een heleboel kronkelige lijnen.”

Hij wees op kaarten in Wisconsin die waren voorgesteld door een commissie die was opgericht door gouverneur Tony Evers, een democraat. Onder die ontwerpen zouden de Republikeinen nog steeds een meerderheid hebben in beide wetgevende kamers van de staat (hoewel met aanzienlijk kleinere marges).

‘Ze worden beperkt door geografie,’ zei meneer Kincaid. “Je kunt maar zoveel dingen doen om zoveel kiezers over een groot gebied te verspreiden.”

Democraten merken op dat Republikeinen nog steeds liberale gemeenschappen uit elkaar halen – vooral in buitenwijken bij Akron en Cleveland in Ohio en in overwegend zwarte provincies in het noorden en midden van North Carolina – op een manier die de GOP helpt en een geografisch argument tegengaat.

“Ze snijden Democratische kiezers in stukken waar ze ze niet kunnen pakken”, zegt Garrett Arwa, campagneleider van het National Democratic Redistricting Committee. Hij voerde aan dat democratische kaartvoorstellen “allemaal betere en eerlijkere kaarten naar voren brengen waarvan ik zou zeggen dat ze verre van een Rorschach-test zijn.”

Democraten hebben minder mogelijkheden om eenzijdig wetgevende kaarten van de staat te tekenen, met name in slagveldstaten. Van de 14 staten waar de marge van de presidentiële race van 2020 minder dan 10 procentpunten bedroeg, kunnen democraten in slechts één staatswetgevende kaarten tekenen: Nevada. Republikeinen controleren het herindelingsproces in zes van die 14 staten. (De rest heeft regeringen verdeeld, of hun kaarten zijn getekend door commissies.)

Maar toen de Democraten een opening hadden, hebben ze ook belangrijke gerrymanders op wetgevend niveau van de staat uitgevaardigd. In Nevada hebben de Democraten bijna de laatste hand gelegd aan een kaart die hen een supermeerderheid zou geven in beide kamers van de wetgevende macht, ondanks het feit dat president Biden vorig jaar slechts 51 procent van de stemmen won.

Hetzelfde geldt in diepblauwe staten. In Illinois zouden nieuw getekende kaarten van de Senaat van de staat de Republikeinen ongeveer 23 procent van de zetels in de kamer geven, hoewel voormalig president Donald J. Trump in 2020 meer dan 40 procent van de kiezers in de staat won.

De Republikeinen hebben twee benaderingen gevolgd om duurzame meerderheden in de wetgevende macht van de staat te verzekeren. De tactieken in Texas en Georgia zijn subtieler, terwijl de Republikeinen in Ohio en North Carolina brutaler stappen hebben gezet.

In Texas en Georgia heeft de partij de competitieve districten grotendeels geëlimineerd en zowel de Republikeinse als de Democratische zetels veiliger gemaakt, een stap die de kritiek van ten minste enkele gevestigde partijen in de minderheidspartij afweert.

“Van de 150 stoelen in het Texas House zijn er slechts zes binnen zeven punten of dichterbij”, zegt Sam Wang, de directeur van het Princeton Redistricting Project. Republikeinen hebben nu een voorsprong van 20 zetels in de kamer, 85 tegen 65, en de nieuwe kaarten zullen de partij ongeveer twee extra zetels geven. Dus hoewel de GOP-wetgevers niet probeerden een agressieve supermeerderheid te trekken, “is wat ze daar echt goed hebben gedaan, de concurrentie wegwerken en een redelijk veilige meerderheid voor zichzelf krijgen”, zei de heer Wang.

Democraten in de wetgevende macht van Texas betogen dat de nieuwe kaarten de zoveelste reden zijn dat de leiders van de partij in Washington hun inspanningen moeten verdubbelen om de federale bescherming van het stemrecht door te voeren.

“Zolang de Democraten in dit mañana-moment zitten en niets doen aan de federale stemrechtwetgeving, is er niets dat de Republikeinen ervan weerhoudt om te krijgen wat ze willen”, zei Trey Martinez Fischer, een vertegenwoordiger van de Democratische staat uit San Antonio.

Republikeinen in de wetgevende macht van Texas zeggen echter dat de kaarten van de staat een eerlijke weergave zijn van de kiezers, en dat als er districten zijn die oneerlijk zijn, dit grotendeels het gevolg is van gevestigde partijen aan beide kanten die zichzelf beschermen.

“De gevestigde exploitanten mogen over het algemeen hun eigen kaarten tekenen, dus dat is hoe het wordt gedaan – het is elk lid dat het kan tekenen voor hun herverkiezing”, zegt Briscoe Cain, een Republikeinse staatsvertegenwoordiger uit de regio Houston. “Het is een grote staat, we hebben veel regio’s en culturen. Ik geloof dat het Texas House die verschillen weerspiegelt.”

In Georgië, waar de herindeling aan de gang is, volgen vroege kaarten een trendlijn die vergelijkbaar is met die van Texas, terwijl de Republikeinen concurrerende districten proberen te elimineren.

Met de huidige gerrymander-kaarten op hun plaats, hadden democraten in de staatswetgever volgens het Princeton Gerrymandering Project meer dan 55,7 procent van de stemmen moeten winnen om het Georgia House in 2020 om te draaien.

De nieuwe kaarten die in Georgië zijn voorgesteld, handhaven die drempel van 55 procent, volgens Princeton.

In Ohio en Noord-Carolina nemen de Republikeinen het echter krachtig over. Door sommige districten matig concurrerend te houden, nemen ze meer risico’s in een poging om significante meerderheden of supermeerderheden te creëren – en daarbij overtreden ze vaak wetten of rechterlijke beslissingen.

In Ohio, nadat de Republikeinen in 2011 een supermeerderheid hadden getrokken in zowel het State House als de Senaat, keurden de kiezers een stemmingsinitiatief goed dat een tweeledige commissie oprichtte om de kaarten te tekenen en te dicteren dat “er geen districtsplan mag worden opgesteld om een ​​politieke partij voor of af te keuren.”

Maar dit jaar negeerden de Republikeinen van Ohio de commissie en creëerden een House-kaart die ongeveer 67 procent van de GOP-zetels bevoordeelt en een Senaatskaart die de Republikeinen een voordeel geeft in ongeveer 69 procent van de districten, met behoud van supermeerderheden.

“De suggestie die we van de Republikeinen in Ohio horen, is dat de Republikeinen de kantoren over de hele staat bekleden, dus dat betekent: ‘Oh, we geven de voorkeur aan Republikeinen'”, zei Emilia Strong Sykes, de leider van de Democratische minderheid in het State House. “En ja, misschien is dat wel zo. Maar het is niet op een drie-op-een manier die ze in hun hoofden en in hun kaarten hebben verzonnen.”

In North Carolina werden Republikeinen in de wetgevende macht door rechtbanken gedwongen om hun kaarten in het afgelopen decennium twee keer opnieuw te tekenen wegens duidelijk partijdige gerrymandering. Maar met de mogelijkheid om nieuwe kaarten te tekenen, keerden de Republikeinen terug naar hun oude strategieën, waarbij ze kaarten voorstelden die de partij een voorsprong van 64 op 56 zouden geven in het State House en een voordeel van 32 op 18 in de Senaat van de staat als de hele staat zou stemmen. werden 50-50 verdeeld, volgens PlanScore.org, een onpartijdige site.

Zowel de wetgevende kaarten van Ohio als die van North Carolina kregen onmiddellijk te maken met rechtszaken en de wetgevers van North Carolina werden aangeklaagd nog voordat de kaarten waren afgerond. Maar het juridische proces voor herindeling kan jaren duren, wat betekent dat extreem gerrymanderde kaarten meerdere verkiezingscycli op hun plaats kunnen blijven terwijl uitdagingen in de rechtbanken voortslepen.

Republikeinen zijn “bereid om wat agressiever te zijn in een staat als Ohio en in North Carolina”, zegt Michael Li, een redistrictingsexpert bij het Brennan Center for Justice. “Ze dagen de rechtbanken uit om ze neer te halen.”

Leave A Reply

Your email address will not be published.